Homesotaa Hesarin tyyliin

Siirry alas

Homesotaa Hesarin tyyliin Empty Homesotaa Hesarin tyyliin

Viesti kirjoittaja Admin Ti 09 Heinä 2019, 15:20

Ks. https://cutt.ly/GT3vsA
Heikot ja sairaat altavastaajina päältäkävelijöiden systeemissä


"Anonyymi
26.5.2019 15:19

Onko kukaan lukenut tuota hesarin juttua?"

OSA 1:

- Siteerataanpa ja kalutaan juttua nyt suoraan. Tässä otsikkoa ja alkua:

"Homesota

Homeen aiheuttamat terveysriskit ovat kiistattomia, sanottiin vielä muutama vuosi sitten. Nyt lääketieteen kanta on, että hometalosairautta ei ole olemassakaan. Mitä oikein tapahtui?

Tilaajille

Satu Vasantola HS
Julkaistu: 26.5. 2:00 , Päivitetty: 4.6. 9:58"

- Näin Hesarin juttu sitten alkaa:

"HYVÄÄHÄN tässä kaikki tahtovat.

Työterveyden professori Kari Reijula Helsingin yli­opistosta toistaa lausetta haastattelussa moneen kertaan. Hyvää kaikki tahtovat.

Ehkä niin, mutta lopputuloksena on silti ollut kitkerä taistelu.

Kiista on kytenyt lääkärikunnassa parikymmentä vuotta, mutta se on pysynyt pitkään julkisuudelta piilossa. Vuosien aikana asetelmat ovat kääntyneet pää­laelleen. 1990-luvulla ja vielä 2010-luvulle asti homeen aiheuttamia terveysriskejä korostettiin ja epäilykset vaiennettiin.

Viime vuosina lääketieteen kelkka on alkanut kääntyä. Näkyvin merkki siitä on kaksi vuotta sitten julkaistu Käypä hoito -suositus, jonka mukaan hometalosairautta­ ei ole olemassa, vaikka oireita voikin tulla. Suosituksen on kirjoittanut yhdeksän homeongelmiin perehtyneen lääkärin ryhmä, ja se perustuu aiheesta julkaistuihin tutkimuksiin.

Suositus on suututtanut monet potilaat, ja kiista on kärjistynyt uudelleen.

Kiistan takia lääkärit ovat tehneet kanteluita toisistaan ja varoituksia on annettu. Jotkut lääkärit varoittavat sosiaalisessa mediassa potilaita toisista lääkäreistä. Taustakeskusteluissa muutamat lääkärit haukkuvat toisia huijareiksi ja heidän tutkimuksiaan 'bullshitiksi'.

Yksi lääkäri on saanut Lääkäriliitolta julkisen varoituksen sanottuaan suorassa radiolähetyksessä, että homepotilailta työeläkkeen evänneet vakuutuslääkärit pitäisi viedä ladon taakse ja ampua.

Toinen lääkäri kertoo Facebookissa tehneensä kollegastaan useita kanteluita ja epäilee Työterveyslaitoksen syyllistyneen hometutkimuksissa 'henkeen ja terveyteen kohdistuviin rikoksiin'. Potilaiden someryhmissä varoitellaan 'takinkääntäjälääkäreistä'.­"

- Jonka jälkeen jutussa kysytään seuraavasti:

"Mistä ihmeestä tässä oikein on kyse?"

- Välihuomautuksena totean tämän kirjoittajana, että tähän on tultu siksi, ettei Suomessa ole seurattu maailman uutisia https://goo.gl/89jtvs ja on tiputtu tieteen kelkasta. Totuus ja tosiasiat https://cutt.ly/lT9TOL eivät ole kiinnostaneet enää, vaan on lähdetty psykologisoinnin tielle kaikenlaisen hömpän kiinnostaessa enemmän. Mutta päästäksemme tässä soopassa eteenpäin, annettakoon puheenvuoro takaisin puppugeneraattorille. Siis:

"Mistä ihmeestä tässä oikein on kyse?

Reijula tietää vastauksen, sillä hän on ollut Suomen ensimmäisiä sisäilmatutkijoita. Hän on myös yksi niistä, joiden näkökanta on muuttunut. Vuosia sitten hän varoitti kosteusvaurioiden terveyshaitoista, mutta nyt hän kertoo, että nykytiedon mukaan oireiden syy löytyy usein muualta.

Hän on kuitenkin pysytellyt viime vuodet poissa julkisuudesta.

'Tarkoituksella. Sen verran minulla on itsesuojeluvaistoa', hän sanoo. 'Mutta jos minä olen ollut osaltani tätä sotkua aiheuttamassa, on varmaan aika astua esiin ja olla mukana siivoamassa jälkiä.'

HOME ei todellakaan ole uusi ongelma. Jo Danten Jumalaisen näytelmän helvetissä oli hometta, ja oireitahan siitä tuli. Sen äyräät home peitti, synnyttämä alhaalta kohoavan kolkon huurun, mi silmän niinkuin nenänkin on kiusa.

Suomalaisten silmiä, neniä ja hengitysteitä home alkoi kiusata entistä enemmän 1980- ja 90-lukujen vaihteessa. Työterveyslääkäreiden vastaanotoille tuli potilaita, jotka saivat oireita koulujen, toimistojen ja sairaaloiden sisä­ilmasta.

Sisäilmaan liitettyjä oireita oli toki tutkittu ennenkin, oli puhuttu 1970-luvun pullotaloista ja sairaan rakennuksen oireyhtymästä. 90-luvulla oireiden syytä alettiin etsiä kosteusvaurioista ja homeesta, tarkemmin sanoen siis home- ja hiivasienistä sekä tietyistä bakteereista, kuten sädesienestä.

'Mutta kosteusvauriot eivät selittäneet läheskään kaikkea oireilua', sanoo Reijula nyt. 'Yli 20 vuotta tutkittiin, mutta kerta toisensa jälkeen vedettiin vesi­perä.'

Aluksi innostus oli kuitenkin suurta. Niinpä sosiaali- ja terveysministeriö kehotti tutkimaan sisäilmaa, kiinnostus tarttui tutkijasta toiseen, tutkimusmäärärahoja jaettiin ja mediassa kerrottiin sairastuneiden oireista.

Home vaikutti hyvältä selitykseltä, sillä tiedettiin, että maanviljelijät olivat siitä sairastuneet. Heitä tutkimalla Reijulakin uransa aloitti. Viljelijöiltä löytyi allergisia alveoliitteja eli homepölykeuhkoja. Sellaisen voi saada, jos altistuu pitkään homesienten itiöille tai rihmastolle."

- Juu, ja siitä homeesta voi saada paljon muutakin, kun kyseessä on ihan oikea tartunta, johon ollaan https://goo.gl/89jtvs  tiedemaailmassa pääsemässä vasta nyt, eli suurin osa ihmisestä ei olekaan ihmissolukkoa, jota on vain 43 prosenttia, vaan mikroskooppisia asukkeja kuten bakteereja, viruksia, sieniä ja arkeoneja!


Viimeinen muokkaaja, Admin pvm Ti 09 Heinä 2019, 21:54, muokattu 1 kertaa (Raportin syy : Typo. Lisätty puuttuva lainausmerkki.)
Admin
Admin
sanasinko

Viestien lukumäärä : 639
Join date : 17.05.2012

https://web.archive.org/web/20161008123134/http://sanasinko.net/

Takaisin alkuun Siirry alas

Homesotaa Hesarin tyyliin Empty Vs: Homesotaa Hesarin tyyliin

Viesti kirjoittaja Admin Ti 09 Heinä 2019, 15:25

"Anonyymi
26.5.2019 15:19

Onko kukaan lukenut tuota hesarin juttua?"

OSA 2:

- Jatkoa edeltä osasta 1 Hesarin tyyliin näin:

"Siksi homepölykeuhkoja sekä homeen aiheuttamaa astmaa ja nuhaa alettiin epäillä myös toimistotyöntekijöillä, opettajilla ja sairaanhoitajilla. Tutkimukseen panostettiin, sillä takana väijyi pelko siitä, että homeet voisivat sairastuttaa pysyvästi suuren määrän ihmisiä. Pahimmillaan niissä olisi voinut piillä uusi asbestin­ kaltainen uhka. Ei siis ihme, että aihe kiinnosti tutkijoita. Olisi ollut vastuutonta jättää tutkimatta.

Siksi Reijulaakaan ei kaduta.

'Oltiin varovaisia, niin kuin työterveys­asioissa pitääkin', Reijula sanoo.

Tutkimusta tehtiin erityisesti Työterveyslaitoksella (TTL) ja silloisella Kansanterveyslaitoksella (KTL), josta myöhemmin tuli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Innostuksen aallossa kävi kuitenkin niin, että epäilijöiden äänet jäivät kuulematta.

'Meillä on laitoksen historiassa ainakin yksi ihminen, joka on tämän asian takia nutistettu', sanoo nimettömänä pysyttelevä Työterveyslaitoksen tutkija.

OLOHUONEEN sohvapöydälle on katettu karjalanpiirakoita, keksejä ja hedelmiä. Ne jäävät kaikki koskematta, sillä korvalääkäri Risto Voutilaisella on tähdellisempää tekemistä.

Hän kaivaa esiin asiakirjan toisensa perästä. Tallessa on kirjeitä ja sähköposteja, kokousmuistioita ja mielipidekirjoituksia, jotka hän on kirjoittanut yli 20 vuotta sitten. Hän on kirjoittanut muistiin ruokalassa käymiään keskusteluja ja puhelujen kulkua.

Häneltä löytyy jopa 90-luvulla julkaistu pilakuva kuvitteellisesta Varma home -nimisestä­ firmasta, jonka edustaja vakuuttaa: 'Me kun ryhdymme tosissamme mittailemaan, niin jo on piru, jos ei kosteutta löydy.' Voutilainen ripusti sen työpaikkansa Työterveyslaitoksen kahvihuoneen seinälle. Ja kun joku sen sieltä poisti, Voutilainen kirjasi päivämäärän muistiin.

Piirrosta tärkeämpi on kuitenkin syyskuun 16. päivänä vuonna 1999 allekirjoitettu asiakirja. Sen otsikko on Määräys, ja se on osoitettu korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Risto Voutilaiselle.

Näin siinä lukee:

Työterveyslaitoksen nimen esiintuominen sellaisissa yhteyksissä, joissa se virheellisesti voidaan tulkita laitoksen kannanilmaukseksi, voi aiheuttaa laitokselle suurta taloudellista ja imagohaittaa. Tämän vuoksi Työterveyslaitos kieltää teitä käyttämästä Työterveyslaitoksen nimeä esiintyessänne julkisuudessa yksityishenkilönä tiedotusvälineissä tai muussa laitoksen toimintaan liittymättömässä yhteydessä. Mikäli kuitenkin em. yhteyksissä haluatte tuoda esille työskentelevänne Työterveyslaitoksen palveluksessa, tulee teidän varmistua siitä, että kirjoituksessa, julkaisussa tai muussa sellaisessa yhteydessä yksiselitteisesti käy ilmi, etteivät esittämänne mielipiteet edusta laitoksen kantaa ja että ne voivat olla laitoksen kannan kanssa vastakkaiset.

Voutilaisen näkemykset olivat tosiaankin laitoksen kannan kanssa vastakkaiset, eikä hän sitä salaillut. Kahdeksan päivää ennen määräyksen antamista Helsingin Sanomissa oli julkaistu Voutilaisen tiukkasävyinen mielipidekirjoitus, jossa hän puhui homehysteriasta ja aiheettomasta homepelosta sekä arvosteli tutkimusmenetelmien puutteellisuutta.

Muutamaa kuukautta aiemmin hän oli kirjoittanut lähes 40 työtoverilleen kirjeen, jossa hän epäili, etteivät Työterveyslaitoksella tehdyt diagnoosit homeallergioista olleet päteviä.

Voutilainen työskenteli Työterveyslaitoksen ammattitautipoliklinikalla 18 vuotta. Hän tutki nuhaisia ja äänensä menettäneitä potilaita, joiden epäiltiin sairastuneen työnsä takia. Osa oli jauhoille herkistyneitä leipureita, osa tuli tutkimuksiin homeen takia.

Monelle heistä oli jo annettu diagnoosi ja todettu, että tauti aiheutui homeesta. Voutilainen oli eri mieltä monista diagnooseista, eikä hän varsinkaan uskonut, että syyllinen olisi ollut sisäilman home.

Hänen mukaansa 1990-luvulla ja vielä pitkälle 2000-luvullakin tehtiin paljon vääriä homesairausdiagnooseja.

'Tämä on ollut suomalaisen lääketieteen vakavin ja kallein harharetki', Voutilainen sanoo.

Hän kirjoitti asiasta Työterveyslaitoksen, silloisen Kansanterveyslaitoksen ja myöhemmin THL:n johtajille, Lääkäriliittoon, sosiaali- ja terveysministeriöön ja medialle, koko ajan kovenevin sanoin.

Kymmenen vuotta 'määräyksen' jälkeen, syyskuussa 2008, hän kirjoitti laitoksen pääjohtajalle pitkän kirjeen ja kertoi olevansa hädissään:

En luota niihin, jotka ovat tukahduttaneet kaiken kriittisen substanssikeskustelun. Koen työskenteleväni pelon ja valheen ilmapiirissä.

Nyt Voutilainen on eläkkeellä ja voi vihdoin puhua vapaasti. Hän haluaa kertoa, että hän epäili homeiden terveyshaittoja koko ajan eikä suostunut tekemään mielestään perusteettomia diagnooseja.

"Minulla on oikeus kertoa, että se en ollut minä.'"

- Niinpä niin ja tuollaisen lääkärin luona kävin turhaan poskiontelohelvettini alettua alkuvuonna 2010, josta olen kertonut täälläkin tuoreeltaan, ks. mm. https://cutt.ly/0T9CKB , https://cutt.ly/yT9VbN ja https://cutt.ly/wT9VB1
Admin
Admin
sanasinko

Viestien lukumäärä : 639
Join date : 17.05.2012

https://web.archive.org/web/20161008123134/http://sanasinko.net/

Takaisin alkuun Siirry alas

Homesotaa Hesarin tyyliin Empty Vs: Homesotaa Hesarin tyyliin

Viesti kirjoittaja Admin Ti 09 Heinä 2019, 15:30

"Anonyymi
26.5.2019 15:19

Onko kukaan lukenut tuota hesarin juttua?"

OSA 3:

"ALUKSI lääkärit ajattelivat, että selitys löytyisi yliherkkyydestä. Sieltähän se löytyi maanviljelijöilläkin.

Sisäilmasta oireilevilta alettiin ottaa verikokeita ja tutkittiin, löytyisikö heiltä niin sanottuja IgG-vasta-aineita homeille. Monilta löytyi.

Hetken uskottiin, että nyt on homeet todistettu syyllisiksi. Kunnes joku keksi mitata samoja vasta-aineita myös niiltä, jotka eivät oireilleet. Selvisi, että samat vasta-aineet virtasivat heidänkin veressään.

Tajuttiin, että vasta-aineet ovat elimistön normaali reaktio silloin, kun se on kohdannut hometta. Allergiasta tai sairaudesta ne eivät välttämättä kertoneet.

Työterveyslaitos päätti luopua näistä testeistä viitisen vuotta sitten.

Kun IgG-testit osoittautuivat pettymykseksi, siirryttiin varsinaisiin allergiatesteihin. Potilailta alettiin mitata niin sanottuja IgE-vasta-aineita homeille. Kehitettiin kosteusvauriopaneelin nimellä kulkeva, verikokeesta tehtävä tutkimuspaketti, joka on käytössä edelleen. Sen avulla tutkitaan, löytyykö ihmiseltä IgE-vasta-aineita niille homeille, joita usein esiintyy kosteusvaurioissa.

Joillekin homesienille nimittäin voi tulla allergiseksi. Se vain on sisäilma­oireiden yhteydessä harvinaista, kertoo Allergiakeskuksen ylilääkäri Jussi Karjalainen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Sen maanviljelijöitä vaivaavan homepölykeuhkonkin voi joskus saada sisäilmasta. Se on vielä harvinaisempaa. Suomesta on raportoitu vain muutama yksittäinen tapaus.

Maanviljelijöiden ja toimistotyöntekijöiden eroon on yksinkertainen selitys. Homeisten heinien keskellä työskentelevät viljelijät hengittävät homeitiöitä monituhatkertaisia määriä vaikkapa opettajiin verrattuna.

Vuosien tutkimusten jälkeen päädyttiin siis siihen, että homeallergia on mahdollinen mutta harvinainen. Kaikkia sisäilmaoireita se ei nykytiedon mukaan selitä, ei edes enemmistöä.

Sen jälkeen alettiin epäillä, että oireiden syynä olisivat homeiden tuottamat myrkyt eli toksiinit. Sekin selitys on looginen, sillä monet homeet tosiaan tuottavat toksiineja, se on niille hengissä säilymisen elinehto.

Rakennusten materiaaleista ja pölynäytteistä onkin löydetty homemyrkkyjä. Ja kun myrkkyjä on laboratoriossa annettu hiiren keuhkosoluille tai sian siittiöille, huonostihan siinä on käynyt. Sama pätee ihmisen soluihin.

Se ei kuitenkaan vielä kerro mitään siitä, mitä nuo toksiinit tekevät eläville ihmisille oikeissa kodeissa, kouluissa ja työpaikoilla.

Myrkyissä on nimittäin aina kyse määristä. Mikä tahansa muuttuu myrkyksi, jos sitä on ihmiskehossa liikaa. Hometoksiinit ovat myrkkyjä, mutta niitä ei tutkimuksista huolimatta ole toimistojen sisäilmasta löytynyt. Toksiinimolekyylit ovat painavia ja painuvat siksi lattiaan. Jos niitä on hengitysilmassa, niitä on Reijulan mukaan siellä niin pieniä pitoisuuksia, että nykymenetelmin niitä ei ole pystytty mittaamaan.

Vuonna 2017 Helsingin yliopistossa tehtiin tutkimus, josta uutisoitiin näyttävästi. Tutkimus oli Ylen mukaan histo­riallinen ja Helsingin Sanomien mukaan mullistava. Siinä oli yhdistetty koulujen pölynäytteistä löytyneitä hometoksiineja soluihin ja todettu, että myrkkyjä oli eniten sellaisissa koulutiloissa, joissa opettajat oireilivat eniten.

Sama tutkimusryhmä oli tutkinut asiaa­ aiemminkin ja päätynyt samaan tulokseen. Löydöksestä toivottiin läpimurtoa. Mutta kun toinen tutkimusryhmä toisti kokeen asunnoissa, yhteyttä ei enää löydettykään.

Toksiiniteoriassa on toinenkin on­gelma.

'Jos oireet johtuisivat myrkyistä, ihmisillä pitäisi olla myrkytysoireita', Reijula sanoo.

Niitä ei kuitenkaan ole. Ihmiset eivät kouristele tai menetä tajuntaansa. Se ei silti tarkoita, etteivätkö oireet voisi olla hyvinkin vaikeita. 'Olen tavannut potilaita, joiden oireet ovat pahentuneet nopeasti. Jotkut ovat menettäneet toimintakykynsä jopa puolessa vuodessa.'

'Oireet voivat alkaa sisäilmasta, mutta jos ne jatkuvat ja toistuvat lähes kaikkialla, syytä pitää etsiä muualta kuin kosteusvauriomikrobeista.'

KUKAAN ei väitä, etteikö sisäilma voisi aiheuttaa ikäviä oireita. Kosteusvauriot on ilman muuta syytä korjata. Tiedetään, että kosteusvaurioihin liittyy suurempi riski saada hengitystieoireita tai sairastua astmaan. Mutta siitä, miksi niin on, tutkijoilla ei vieläkään ole tietoa.

Home ja mikrobit ovat epäiltyjä muiden joukossa, mutta syyllisiksi niitä ei ole osoitettu. Muita epäiltyjä on yhä kymmenittäin."

- Kuten huomaatte, sama jargon jatkuu puppugeneraattorissa lähes loputtomiin. Totuutta ei haluta lähestyä, että kyseessä on infektio ja ihminen saa homeasunnosta tartunnan ja tartuntoja, jotka tekevät hänet sairaaksi, vaikka tiede on ottanut maailmalla aimoharppauksen https://goo.gl/89jtvs juuri tähän suuntaan. Kun ihminen astuu esimerkiksi homeasuntoon, hän ei todellakaan astu mihinkään tyhjiöön, vaan hometalossa riehuvat mikrobijengit jopa suomalaisen https://cutt.ly/lT9TOL tutkimuksen mukaan.
Admin
Admin
sanasinko

Viestien lukumäärä : 639
Join date : 17.05.2012

https://web.archive.org/web/20161008123134/http://sanasinko.net/

Takaisin alkuun Siirry alas

Homesotaa Hesarin tyyliin Empty Vs: Homesotaa Hesarin tyyliin

Viesti kirjoittaja Admin Ti 09 Heinä 2019, 15:31

"Anonyymi
26.5.2019 15:19

Onko kukaan lukenut tuota hesarin juttua?"

OSA 4:

- Jatkoa Hesarin jargoniin:

"Ehkä siksi kosteusvaurioihin ja homeeseen suhtaudutaan eri maissa niin kovin eri tavoin. Jos hakee Britannian yleisradio­yhtiön BBC:n sivuilta tietoa homeiden terveysvaikutuksista, saa eteensä yllättävän vähän juttuja. Yksi tuoreimmista kertoo, että pääministeri Theresa May kuorii homehtuneesta hillopurkista päällyskerroksen pois ja syö hyvillä mielin loput.

Pari muutakin BBC:n homejuttua käsittelee ruokaa. Sen sijaan rakennusten homeista kirjoitetaan Britannian me­diassa harvoin, vaikka sateisilla saarilla suuri osa taloista on homeessa.

Britannian terveydenhuollosta vastaava NHS kertoo sivuillaan, että kosteus ja home voivat aiheuttaa oireita. Se myös neuvoo, mitä tehdä, jos kotoa löytyy hometta. Jos hometta on alle neliömetrin alueella, kannattaa NHS:n mukaan­ pestä se pois märällä rätillä, vedellä­ ja miedolla pesuaineella.

Kansainvälisessä HITEA-tutkimuksessa selvisi, että espanjalaiskouluissa on hometta huomattavasti useammin kuin Suomessa, mutta Suomessa oireillaan silti enemmän.

Meillä home on otsikoissa jatkuvasti. Eikä juttujen sävy ole muuttunut, vaikka tutkijoiden käsitys on.

Mutta eivätpä tutkijatkaan ole muutoksesta kovin aktiivisesti huudelleet. Eikä ihme. Kukapa haluaisi kertoa julkisesti, että hups, saatoimme olla väärässä, vaikka siihen olisikin ymmärrettävä selitys.

Sitä paitsi potilaat ovat vihaisia. Eikä sekään ole ihme. Homeista valittaville ihmisille on naureskeltu, ja heidän oireitaan on vähätelty. Kesti pitkään, ennen kuin oireisiin alettiin suhtautua vakavasti. Ja nyt niitä on alettu uudestaan kyseenalaistaa.

Professori Kari Reijulan mukaan kiivas riitely on johtanut siihen, että monet lääkärit ovat alkaneet pelätä homekiistaa.

'Tapaan jatkuvasti nuoria työterveyslääkäreitä, jotka sanovat, että he eivät halua hoitaa sisäilmaongelmien takia vastaanotolle tulevia', sanoo Reijula, joka­ vastaa työterveyslääkäreiden koulutuksesta Helsingissä.

Reijulan mukaan home on Suomessa niin hyvin brändätty, että moni pitää sitä­ automaattisena syyllisenä. Homeisiin keskitytään, vaikka nykykäsityksen mukaan kosteusvauriomikrobit aiheuttavat terveyshaittoja vain poikkeustilanteissa, esimerkiksi silloin, kun homeista rakennusta puretaan.

Oireiden takana voi olla liian kuiva, tunkkainen ja kuuma sisäilma tai vääränlainen ilmastointi. Vaivoja voi tulla myös eristeiden ja pintamateriaalien liimoista ja kuiduista, varsinkin uusissa ja juuri remontoiduissa taloissa.

Joskus oireiden lähteeksi paljastuu arkinen­ pöly, jota voi esimerkiksi kouluissa olla paljon, kun siivouksesta on säästetty.

Voisiko siis käydä jopa niin, että kunta säästää siivouksessa, paikat pölyyntyvät, ihmiset oireilevat ja siksi päädytään remontoimaan­ turhaan?

Reijula huokaa ja pudistaa päätään.

'Tietäisitpä vain, miten monta kertaa niin on käynyt.'

TURUN yliopiston työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus kutsuu itseään soteveteraaniksi ja homeasioiden­ kapinalliseksi. Reijulan tavoin hän on tutkinut homeen terveysvaikutuksia ja hoitanut homepotilaita vuosikymmenien ajan. Hän on tutkinut homeen terveysvaikutuksia sekä TTL:ssä että KTL:ssä.

Pitkään hän edusti homeajattelun valtavirtaa, mutta nyt, kun hoitosuositukset ovat muuttuneet, hän on ajautunut oppositioon.

'Vuosien varrella on aina vaihdellut, kenen kulloinkin annetaan olla äänessä', hän sanoo.

Putusta ei toki ole vaiennettu, hän on päinvastoin säännöllisesti esillä me­diassa. Hän korostaa, että tutkimustietoa on kertynyt paljon jo 70-, 80- ja 90-luvuilta. Vielä 2000-luvullakin tutkijat totesivat, että homeiden aiheuttamat terveyshaitat ovat kiistattomia.

Putuksen mukaan tuota tietoa ei ole kumottu. Siksi hänen mukaansa homeallergiaa pitää voida diagnosoida.

'Historiahan sen sitten lopulta osoittaa, kuka tässä on ollut oikeassa.'

Juuri nyt Putus on käärmeissään lääkäreille, jotka vähättelevät potilaiden oireita tai leimaavat ne korvien välin ongelmiksi.

'Olen kuullut lääkäreiden nauravan potilaiden oireille ja nimittelevän heitä hysteerisiksi', hän sanoo. 'Ja sellaistakin tapahtuu koko ajan, että ihminen pakotetaan menemään rakennukseen, jossa hänen olonsa huononee. Ei niin voi ihmisiä kohdella.'

Sama ongelma suututtaa eläkkeellä olevaa professoria ja infektiolääkäriä Ville Valtosta. Hänkin on homeasioissa oppositiossa. Valtonen uskoo, että jossain vaiheessa keksitään testi, joka osoittaa homesairauden todelliseksi.

'Olen aivan varma, että olen oikeassa tässä', hän sanoo. 'Mutta voi mennä vielä vuosia, ennen kuin se havaitaan.'"

- Kommenttinani vielä sekin, että tuskin maltan odottaa tutkimustuloksia siitä, miten paljon ihmisessä on sieniä, bakteereja, viruksia ja arkeoneja https://goo.gl/89jtvs homealtistumisen jälkeen kaikkien paskapuheiden sijaan nostaessani edellä kyllä hattua homeasioiden kapinalliselle ja sotaveteraani Tuula Putukselle sekä Ville Valtoselle valvoessaan potilaiden oikeuksia.
Admin
Admin
sanasinko

Viestien lukumäärä : 639
Join date : 17.05.2012

https://web.archive.org/web/20161008123134/http://sanasinko.net/

Takaisin alkuun Siirry alas

Homesotaa Hesarin tyyliin Empty Vs: Homesotaa Hesarin tyyliin

Viesti kirjoittaja Admin Ti 09 Heinä 2019, 15:40

"Anonyymi
26.5.2019 15:19

Onko kukaan lukenut tuota hesarin juttua?"

OSA 5:

- Hesarissa ei päästetä ääneen edes Mirja Salkinoja-Salosta ja anneta tilaa hänen laajalle tietämykselleen https://cutt.ly/bT3apt näissä homeasioissa, puppugeneraattorin päästessä loppua kohti aina vain kovempaan vauhtiin:

"VIIME vuosina kiistan keskiössä on ollut neurologi ja ylilääkäri Markku Sainio Työterveyslaitokselta. Hän on se lääkäri, jota sosiaalisen median homeryhmissä eniten inhotaan.

Hänellä on jutun suhteen yksi toive: 'Ethän mainitse sanaa psyyke.'

Sainio on saanut maineen lääkärinä, jonka mukaan homeoireet ovat korvien välissä. Tarkalleen ottaen hän kuitenkin puhuu ympäristöherkkyydestä, jossa keskushermosto herkistyy reagoimaan silloinkin, kun ympäristö ei tosiasiassa ole vaarallinen.

'Mutta ei se tarkoita, että ihmiset olisivat luulosairaita, ei ollenkaan.'

Samankaltainen mekanismi voi saada aikaan kroonisen kiputilan. Jos voimakas kipu jatkuu pitkään eikä sitä lääkitä, keskushermosto voi herkistyä. Silloin hermosto lähettää aivoille kipusignaaleja ja kipu jatkuu voimakkaana, vaikka itse vaurio on jo parantunut.

Potilaille lääkäreiden riitely on pirullista. Voi olla vaikea valita, ketä uskoo. Ja lääkärin antamat vastaukset riippuvat siitä, kenen vastaanotolle osuu. Yksi etsii allergiaa, toinen vihjailee psyykkisestä ongelmasta, kolmas ei tiedä, mitä tehdä.

Homesairaiden someryhmissä kerrotaan, miten sekaisin elämä menee, kun ei pysty olemaan töissä mutta sairauslomaa tai työkyvyttömyyseläkettäkään ei saa. Monella on kokemuksia siitä, että lääkäri ei osaa auttaa tai kohtelee töy­keästi.

Eikä auttaminen yksinkertaista olekaan. Tutkimustulokset ovat osin ristiriitaisia, mutta se alkaa olla selvää, että yhtä­ yksittäistä selittävää tekijää tuskin on. Niinpä potilaan auttaminen on hidasta,­ ja jokaiselle potilaalle pitäisi löytää oma, yksilöllinen ratkaisu.

Reijulan mukaan jokaisen oireita saavan tilanne on tutkittava yksilöllisesti. Hermoston herkistyminen saattaa selittää osan oireista, mutta ei kaikkia. Joku alkusyy oireille aina on.

Tärkeintä olisi saada palautettua potilaan toimintakyky, edes osittain. Se ei onnistu, jos lääkäri vähättelee potilaan oireita tai ei usko tämän kertomaa.

Reijulalla on tapana kuunnella ensin potilaan tarina tarkasti. Sen jälkeen hän usein kysyy, haluaako potilas kuulla, mitä­ nykylääketiede asiasta sanoo.

Monet haluavat. Mutta eivät kaikki.

Nykylääketiede sanoo suunnilleen näin:

Sisäilmasta voi saada jopa syövän, jos siinä on asbestia, radonia tai tupakan­savua. Mutta jos niitä ei ole, uutiset ovat pää­osin hyviä. Huono sisäilma – vaikkapa­ home,­ huono ilmastointi tai pöly – voi aiheuttaa monia ikäviä oireita, mutta vakavia ja pysyviä sairauksia siitä ei pitäisi tulla.­

Paitsi ilmeisesti astma, joka sekin saadaan onneksi usein oireettomaksi.

On aika paljon sellaista, mitä lääketiede ei vielä tiedä. Voi olla, että vuosien päästä lääketiede on löytänyt ratkaisun, jota vielä ei osata edes epäillä."

- Eikö vain, nyt kun olette päässeet kronologisesti siteeraamani jutun*) loppuun, tajuatte syyn, miksi se on laitettu maksumuurin taakse; ettemme saisi tietää, miten päältämme yhä edelleenkin kävellään ja oireitamme vähätellään.

Ettei totuus unohtuisi, tietoiskuna vielä perään:

Sieni-infektiot jylläävät siellä missä ihmisetkin!
https://goo.gl/89jtvs

Ja todellakin, avun pyytäminen suomalaisilta kelkasta tipahtaneilta huru-ukoilta on turhaa; mitään apua ei näissä helvetin taudeissa Suomessa saa.

------------------------
*) Hesarissa mainostetaan https://cutt.ly/WT3kIP tätä juttua myös näin:
"Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?"
Admin
Admin
sanasinko

Viestien lukumäärä : 639
Join date : 17.05.2012

https://web.archive.org/web/20161008123134/http://sanasinko.net/

Takaisin alkuun Siirry alas

Homesotaa Hesarin tyyliin Empty Vs: Homesotaa Hesarin tyyliin

Viesti kirjoittaja Sponsored content


Sponsored content


Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa